Hogyan kezdj bele egy építkezésbe ?

Kezdeti lépések:

Építész tervező felkeresés, telekvásárlás


Szatmári Róbert

Az építkezés nem csupán a falak megépítéséről, betonozásról és szigetelésről szól, hanem számos kihívással is járhat. Ahhoz, hogy sikeresen felépüljön a családi házad, számos fontos lépést kell megtenned már az elején. Sokan szembesülnek akadályokkal, de ne aggódj, ez teljesen természetes. Az internet tele van információval, de nem minden forrás biztosítja számodra a megfelelő és megbízható tanácsokat.

Az építkezés kezdeti lépéseiben fontos tisztában lenned az alapvető szempontokkal. Tudnod kell, hogyan válassz megfelelő tervezőt és kivitelezőt, értsd meg a különféle tervdokumentációk jelentőségét, és készülj fel az aktuális építőipari trendekre és változásokra.

Az elmúlt évek során folyamatos emelkedés volt látható a családi házak építésénél, de tavaly az építőipari munkadíjak elkezdtek stagnálni, sőt némiképp csökkeni. Az idei 2024-es évben beharangozták az egyszerű bejelentés módosítását, szigorítását. Nagy valószínűséggel ezt az év vége felé tapasztalhatjuk meg. Lehetőség van továbbra is CSOK-al építkezni, aminek feljebb vitték az igényelhető maximális összegét. Ne hagyd figyelmen kívül az egyszerű bejelentés módosításait sem, amelyek hatással lehetnek az építkezésedre.

Ha adhatok neked egy tippet, ne azzal legyél elfoglalva az építkezésed időtartama alatt, hogy elkezded nézni a videómegosztó portálokon, hogyan kell felépíteni a falat, tetőszerkezetet, vagy hogyan kell betonozni, vakolni, festeni, burkolni stb. A te feladatod az lesz, hogy a lehető legjobb tudásod szerint elvégezd az építkezésed kezdeti lépéseit, ezzel is elősegítve a sikeres és költséghatékony építkezésed.

Nagyon fontos lesz a megfelelő tervező kiválasztása, aki elkészíti a kiviteli terveket és elvállalja a generál tervezést. Amikor tervezőt keresel, legalább 5 helyről kérj árajánlatot, és ne feltétlenül válaszd ki a legolcsóbbat. Ez lesz az egyik legnehezebb kezdeti lépés az építkezésed alatt.

Miután elkészült a tervdokumentációd, szükséged lesz az építészeti költségvetés kiírása, amely segít pontos árajánlatot kérni a kivitelezőktől. Ehhez készíttess pénzügyi és műszaki ütemtervet, valamint szakértő által árazott és árazatlan költségvetés kiírást, hogy ne érjenek meglepetések a költségek és határidők terén.

De ne rohanjunk ennyire előre….


Az első terv a vázlatterv lesz. Ezzel a tervtípussal kezdődik az épületed tömegformálása. Itt fog kialakulni az épületed váza, a helyiségek kiosztása, nyílászárók elhelyezése. Leegyszerűsítve itt már látni fogod, hogy a falak, válaszfalak és ablakok hol lesznek. Ha már úgy mész egy tervezőhöz, hogy lerajzolod egy kockás papírra, hogy az épületed elrendezése hogy történjen meg, nagyban hozzá tudsz járulni a tervezési szakasz lerövidítéséhez. Addig ne hagyd jóvá a vázlatterveket, amíg számodra nem lesz tökéletes. Ha elfogadsz egy tippet, akkor a nappali és konyhád tervezésekor, ne adj alku lehetőséget, hanem amit elképzelsz a jogszabályai keretek között valósítsátok meg. Egy dolgot fogadj meg, ne akarj minden helyiséget teletenni nyílászárókkal, mert azzal lefogod csökkenteni a berendezhetőséget.


A kulcsfontosággú tervtípusok

Ne feledkezz meg arról, hogy minden lépést dokumentálj és rögzíts, és ne hagyd figyelmen kívül az aktuális szabályozásokat és előírásokat. Csak így garantálhatod, hogy az építkezésed zökkenőmentesen haladjon előre, és végül álmaid otthona valósággá váljon. Ne feledd, hogy ez az utazás hosszú és néha kihívásokkal teli lehet, de a végeredmény minden fáradságot megér majd!

Ha már eldöntötted, hogy belevágsz az építkezésbe, beszéljük át egy konzultáció keretében, hisz lehetsz te nagyon jó a szakmádban, de hidd el, hogy mi is azok vagyunk 🙂

Időpontot

ITT

tudsz foglalni 🙂